Uwaga, przepis! 👩🍳
Może w tym roku na Waszych stołach zagości mazurek inny niż wszystkie? Na przykład kartoflowy według przepisu z książki "Praktyczna kucharka" z 1886 roku! Co prawda raczej trudno będzie działać dokładnie według wskazówek zawartych w przepisie, ale może ktoś spróbuje?
"Wziąść mąki, ugotowanych kartofli kwartę jedną na misę, wstawić do pieca, aby gorąca była, a gdy gorąca, wbić żółtek z jaj 10, w gorącą dodać łyżkę stołową cukru, cynamonu dwie, w niedostatku anyżu, dla zapachu, kubek od kawy mąki kartoflanej, tyleż masła klarownego, to razem dobrze wymieszać na gorąco, aby się żółtka zaparzyły, a masa zgęstniała, wystudziwszy na zimno, na stolnicy rozdzielić na pół na dwa mazurki półarkuszowe i rozwałkować, włożyć na papier jeden i drugi mazurek, które powinny być dobrze masłem podzyngowane, i wstawić do pieca niezbyt gorącego na godzinę, później, gdy ostygnie, lukrować cukrem i znowu wstawić do pieca, aby się opiekł, lub też rodzenkami drobnemi oczyszczonemu obsypać.
Mąkę przygotowuje się tym sposobem: kartofle odparzywszy obierać na gorąco po jednej i przecierać na sicie."
(zachowaliśmy pisownię oryginalną).
________
zdjęcie ilustracyjne: Ośrodek "Praktyczna Pani" przy ul. Wiejskiej 20 w Warszawie. Kucharka robi deser. 1968. Zespół: Archiwum Grażyny Rutowskiej, Narodowe Archiwum Cyfrowe